Naar buiten

Naar buiten, is dat zo bijzonder? Ja, voor mij is het zeer bijzonder, ik ga een weerbestendig werkstuk maken. De aanleiding is een oproep van het Textielfestival Twente. Natuurlijk best wel heftig, maar het is leuk, leerzaam en een uitdaging.

Textielgeschiedenis

Als eerste heb ik mij verdiept in de textielgeschiedenis van Twente. De opkomst, de ondergang en daarna het onstaan van een kleinere innovatieve industrie waar combinaties van nieuwe technieken en materialen worden ontwikkeld. Duurzaamheid en recycling wordt steeds belangrijker.

Sociale omstandigheden

In de vroegere textielindustrie was de ongelijkheid tussen de in armoedige omstandigheden levende textielarbeider en de rijke fabrikanten groot. De huidige textielindustrie is hightech waar goed opgeleide professionals werken

Landschap

Ook verdiep ik mij in het Twentse landschap, een eeuwenoud coulissenlandschap. De boeren, kastelen en landgoederen van de voormalige textielfabrikanten zijn mede bepalend voor het landschap. Helaas staat ook het Twentse landschap onder druk en verliest zowel landschappelijke en ecologisch aan kwaliteit. De bezorgdheid  hierover neemt toe en er zijn initiatieven  om het landschap te optimaliseren en voor volgende generaties te behouden.

Ontwerp

Mijn inspiratie is de hightech textielindustrie en het hergebruik van waterfilterdoek is het uitgangspunt. De aantasting van het doek verbeeld de teloorgang van het textielimperium, de sociale omstandigheden en de aantasting van het landschap. Het doek verf ik in de kleuren van het landschap.Ik maak er mobiles van die door de wind constant veranderen, dit staat voor de transformatie van de traditionele textielindustrie naar een hightech industrie en van een onder druk staand landschap naar een vitaal landschap.

Met een kusje erop stuur ik het ontwerp naar de selectiecommissie en als ik niet word geselecteerd ga ik het werk nog verder transformeren en mij uitleven met organza, lontwol en borduursteken. Dat is dan gelijk weer een nieuwe uitdaging.