Blij verrast

met dit leuke artikel op de website van het Quiltersgilde

Mooier dan nu kan het niet zijn

Jo Huijsman, een inkijkje in haar werk

Jo Huijsman heeft naam gemaakt in de wereld van de Textiel.
Daar kunnen we trots op zijn. Ze is een van ons,  al jaren trouw lid van het Quiltersgilde, medewerker van het Quiltersgilde zelfs en uitgegroeid tot een textiel kunstenaar.

Haar motto te lezen op haar visitekaartje is “Mooier dan nu kan het niet zijn”

Tentoonstelling in Aerdt- september 2021

We waren aanwezig bij de opening van de tentoonstelling in Aerdt op zondag 12 september. Al weer even geleden. Een duo tentoonstelling met Jetty van Well, die sfeervolle schilderijen maakt.

Natuurlijk is het heerlijk (het was nog in Covid tijd) zomaar bij een opening te kunnen zijn en een tentoonstelling te bezoeken.  Een sfeervolle opening in een prachtig oud kerkje, met een verrassend concert op marimba en xylofoon. Het voelde als een verwenning.

Ik ben zeer onder de indruk van werk van Jo. Ik vroeg haar of zij zelf ging schrijven over deze tentoonstelling, maar schrijven over jezelf ….  Daar is Jo te bescheiden voor.
Daarom vertel ik maar over haar tentoonstelling en zet ik haar werk in het zonnetje. Mijn interpretatie daarvan natuurlijk, want Jo kan prachtig over haar werk vertellen. Ieder werkstuk heeft een diepere betekenis en is met reden gemaakt zoals het gemaakt is.

Het werk van Jo en het verhaal erachter

Jo werkt met zelf geverfde vezels en andere materialen. Zij probeert in haar werk uitdrukking te geven aan haar grote betrokkenheid met de gezondheid  en welzijn van onze aarde.  Achter Jo’s werk zit een prachtig verhaal maar wie kan dat beter vertellen dan Jo zelf en dat doet zij in in onderstaande video https://youtu.be/4yUo7oJR7JI

Dit verhaal over klimaatproblemen is misschien een aanmoediging om zelf aan de gang te gaan met het thema voor de ArtQuilt wedstrijd van het Quiltersgilde.

Jo is geboren in Friesland en woont nu in Neede (Achterhoek) en beide streken inspireren haar. Die verbondenheid is te zien in de  kleidialogen.  Prachtig  om  de   zware zeeklei  van  Friesland  te  combineren  met  textiel, en dat  dan  zo doorzichtig/inzichtelijk  te  laten  zien.

Diezelfde doorzichtigheid en daarmee ook kwetsbaarheid is te zien de de serie “Gevangen natuur”.
Textiel gegoten in epoxy glas.

Met de groep  teQStiel is een digitale expositie te zien op de site van studio Textielfestival met de titel “over grenzen”

Op dit moment is werk van Jo te zien bij  Hawar waar de textielgroep Zoo-Tex laat zien hoe zij Friesland ervaren. Hier hangt weer een heel ander werk van haar, geweven  kleurrijke stroken.

Jo heeft een website : www.jo huijsman.nl, is te vinden op Facebook en schrijft regelmatig een verhaal voor het blog van het Quiltersgilde en voor het Textielplatform